Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

190323-usaryssutredning-913475_se.nlt_1.jpg
USA:s president Donald Trump under en presskonferens på fredagen.

Källor: Inga fler åtal i Mueller-utredningen

Den särskilde åklagaren är färdig. Robert Mueller har lämnat över resultatet av sin utredning av rysk inblandning vid USA:s presidentval, samt av ryska kontakter med Donald Trumps kampanjstab. I utredningen ska det inte finnas några rekommendationer om fler åtal.

Washington har väntat i nästan två år på den särskilde åklagaren Robert Muellers rapport om eventuell rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

En källa vid justitiedepartementet säger till Reuters att Mueller inte föreslår några fler åtal. Även andra medier rapporterar samma sak, med hänvisning till källor. Tidigare har 34 personer åtalats, och flera har fällts.

Rapporten är överlämnad till justitieminister William Barr, som kan välja ut vilka delar av rapporten som kan offentliggöras och inte. Han kommer dock behöva sammanfatta innehållet i kongressen. I ett brev till kongresspolitiker skriver Barr att han håller på att gå igenom Muellers slutsatser och att han redan i helgen kan delge dem Mueller huvudsakliga resultat.

"Jag är fortsatt fast besluten att ha så mycket transparens som möjligt och kommer att hålla er informerade om hur min översyn fortlöper", skriver Barr till kongressen.

"Rätt till sanningen"

Representanthusets talman Nancy Pelosi och Chuck Schumer, Demokraternas gruppledare i senaten, anser det vara av allra största vikt att hela utredningen visas upp – och att Vita huset inte får vara med och bestämma.

- Det är högst nödvändigt att Barr offentliggör hela rapporten med dokumentation och slutsatser för kongressen, säger Pelosi och Schumer.

- Det amerikanska folket har rätt till sanningen. Ledordet är transparens, säger de i ett gemensamt uttalande.

Ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, demokraten Adam Schiff, säger till CNN att man kommer att ta juridisk strid om rapporten inte offentliggörs i sin helhet.

"Ingen konspiration"

Även senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, vill se transparens.

- Justitieministern har sagt att han ska dela med sig av så mycket information han kan. Jag hoppas att han kan göra det så fort som möjligt och med så mycket öppenhet som möjligt, säger han.

Steve Scalise, republikan i representanthuset och allierad med Donald Trump, är å sin sida övertygad om att rapporten inte pekar ut presidenten.

- Rapporterna om att det inte ska väckas nya åtal bekräftar vad vi har vetat hela tiden: Det var aldrig någon konspiration med Ryssland. Den enda konspirationen var mellan Demokraterna och medierna som fört fram den lögnen för att de inte kan acceptera valresultatet 2016, säger han.

President Trump själv har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland och kallat Muellers utredning för en häxjakt. Även Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka presidentvalet.

Donald Trump tyst

Det är upp till William Barr hur saken tas vidare härifrån, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders:

- Vi ser fram emot att processen tar sin början. Vita huset har inte fått ta del av eller fått information om den särskilde åklagarens rapport.

Okaraktäristiskt nog har huvudpersonen själv, president Donald Trump, däremot varit helt tyst på Twitter, efter att nyheten om rapportens överlämnande kom.

Bakgrund: Rysslandsutredningen

TT

Den tidigare FBI-chefen och juristen Robert Mueller har sedan i maj 2017 som särskild åklagare utrett misstänkt rysk inblandning i USA:s presidentval 2016 samt huruvida Moskva agerade i samröre med Trumpkampanjen. Det hela har kommit att kallas Rysslandsutredningen.

Misstankarna om samröre mellan Trumps stab och den ryska regeringen, som amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast lade sig i valrörelsen 2016, har förföljt presidenten sedan han tillträdde 2017. Detta bland annat eftersom Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet.

Donald Trump själv har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland och kallat Muellers utredning för en häxjakt. Även Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka presidentvalet.

Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 åtalats, vid sidan av tre ryska företag. Bland de dömda finns presidentens tidigare kampanjchef Paul Manafort och Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen.

Källa: The Wall Street Journal med flera

Mest läst