Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Mordförsök på norsk förläggare kan klaras upp

Norsk polis har identifierat flera misstänkta för inblandning i mordförsöket på den norske förläggaren William Nygaard på 1990-talet. Attentatet skedde kort efter att denne gett ut en norsk översättning av Salman Rushdies roman "Satansverserna".

Polisen efterlyser flera personer – däribland den misstänkta skytten, rapporterar NRK.

- Vi har skäl till våra misstankar och anser att det är väldigt viktigt att klara upp detta på grund av den stora samhällsmässiga betydelsen, säger polisinspektör Anne Cecilie vid Kripos, den norska polisens nationella enhet som utreder organiserad brottslighet, till NRK.

Sköts vid sitt hem

Det var den 11 oktober 1993 som förläggaren William Nygaard sköts med tre skott utanför sitt hem i nordvästra Oslo. Han fick livshotande skador, men överlevde.

Attentatet skedde kort efter att Nygaards förlag gett ut en norsk översättning av Salman Rushdies roman "Satansverserna". Boken gjorde att Rushdie fick en fatwa, ett påbud som innebar en dödsdom, mot sig från Irans dåvarande religiösa ledare ayatolla Khomeini när den publicerades första gången 1988.

Det finns inget som tyder på att det skulle vara något annat än utgivningen av "Satansverserna" som är motivet, enligt den norska polisen.

Enligt NRK befinner sig de efterlysta personerna utomlands och de ska tillhöra den fundamentalistiska miljön.

Gläds över nyheten

- Jag är lättad och nöjd med utvecklingen i ärendet, inte minst att åklagarmyndigheten och polisen säger att "handlingen framstår som ett angrepp riktat mot det tryckfriheten", säger den i dag 75-årige William Nygaard, som för närvarande sitter i styrelsen för norska Pen.

"Detta är goda nyheter", säger Rushdie om den senaste händelseutvecklingen i ett skriftligt uttalande.

"Man kan hoppas att det nu äntligen görs framsteg i den här 25 år gamla saken."

Preskriptionstiden är formellt 25 år för det aktuella brottet, men detta kan under särskilda omständigheter förlängas.

Mest läst