Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

181011-usamichael-781241_se.nlt_1.jpg
En fotgängare försöker forcera vinden i Winston-Salem i North Carolina på torsdagen.

Ovädret Michael har krävt sex liv i USA

Michael har lugnat ner sig från orkan till tropisk storm, men har kostat människoliv även i USA. Minst sex personer har omkommit i Florida, Georgia och North Carolina. Förödelsen är stor efter stormen som är den kraftigaste som drabbat USA sedan 1969.

Efter att tidigare ha dödat minst ett tiotal personer i Centralamerika bekräftades det första dödsfallet i orkanen i Nordamerika. En man omkom när ett träd blåste ner över ett hus i norra Florida. Senare inträffade nästa dödsfall när Michael passerade Georgia. Ett barn dödades när bråte föll över ett hus i Seminole County i delstaten, rapporterar CNN.

Sammanlagt sex personer, varav en i North Carolina, har rapporterats omkomna. Flera av har träffats av nedfallna träd, skriver nyhetsbyrån Reuters.

När ovädret nådde USA, i gränstrakterna Alabama-Florida-Georgia, var Michael ett tag uppe i styrka fyra på den femgradiga orkanskalan. AFP rapporterar att Michael därmed var det ett av de värsta ovädren i USA sedan 1969. Enda gången som lika höga vindhastigheter uppmätts i USA var vid stormar 1969 och 1935.

Som bombnedslag

Invånarna i den lilla staden Panama City i norra Florida fick uppleva orkanens fulla kraft. Vid 19-tiden svensk tid drog Michael in med kraftiga vindar, störtfloder och häftiga skyfall, för att sedan fortsätta norrut. En lokal politiker säger till CNN att "det ser ut som att det smällt en bomb i varje kvarter" i staden.

Vindarna var så starka att ett godståg spårade ur och blåstes av spåret.

- Det var förmodligen en av de mest imponerande uppvisningarna av vindstyrkor som jag någonsin sett efter en orkan, säger fotografen Mike Theiss till CNN.

Skadade har förts till delstatens huvudstad Tallahassee för att få sjukhusvård, och röjningsarbetet kommer att bli omfattande.

Många evakuerade

Stora evakueringar hade genomförts inför ovädret, så rapporterna från många håll är ännu knapphändiga om hur utbredda de materiella skadorna är.

I försvagat skick fortsatte Michael in över South och North Carolina – som knappt hunnit städa upp efter orkanen Florence nyligen.

När den sedan kommer ut över Atlanten igen kan Michael åter stärkas, bedömer USA:s orkancenter NHC. Men bara tillfälligt. Väl framme vid de brittiska öarna i nästa vecka kommer det att vara en skugga av sitt forna monstruösa jag.

Fakta: Tidigare orkaner i USA

TT

Orkanen Andrew var en tropisk cyklon som orsakade enorma skador på Bahamas, i södra Florida och Louisiana 1992. Vindmätarna blåste sönder, så det finns ingen exakt mätning av de högsta vindhastigheterna. Andrew var länge den dyraste naturkatastrof som drabbat USA – fram till Katrina 2005.

Katrina är den tropiska cyklon som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån, den 28 augusti. De höga vindhastigheterna orsakade kraftiga vågor som översvämmade enorma områden. Totalt omkom minst 1 200 människor, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.

2012 orsakade orkanen Sandy 2012 enorma skador längs USA:s östkust samt på Kuba och Haiti. Bara i New York orsakade Sandy skador till ett värde av 42 miljarder dollar. Sandy dödade minst 59 människor i Karibien och 110 i USA.

Orkansäsongen 2017 var särskilt svår. I augusti slog Harvey slog till mot den amerikanska södern. Mer än 70 människor miste livet och regnmängderna ledde till att vatten- och avloppssystem slogs ut.

Månaden efter drog orkanen Irma in över sydligaste Florida med vindar på upp till 60 meter per sekund. 72 människor dog. Kort därefter drabbades Puerto Rico av orkanen Maria, där över 3 000 beräknas ha omkommit och stora delar av infrastrukturen slogs ut.

I september evakuerades över 15 000 människor till nödbostäder när ovädret Florence drog in över North och South Carolina. Minst 35 människor omkom.

Källor: National Hurricane Center med flera.

Mest läst