Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

1435599_2.jpg
Marion, Robin Hoods hett älskade, tillfångatas av sheriffen som på alla sätt försöker tvinga fram hennes kärlek. Det är Frida Bergman som spelar Marion och i rollen som sheriffen syns David Berggren.

Tuffa bataljer i Sherwoodskogen

När Esplanadteatern tolkar Robin Hood står hjälten mer i skymundan än vanligt. Men handlingen är den klassiska och publiken bjuds på en fartfylld tvåaktare.

Robin Hood vill ta från de rika och ge till de fattiga, han står på folkets sida och älskar sin Marion brinnande hett. Berättelsen är den klassiska men när Esplanadteatern sätter upp Robin Hood visar han en helt ny sida.

Han är så uppslukad av kärlek att han ägnar mer tid åt att tänka ut vackra ord att säga till sin älskade än att fundera på sätt att besegra prins John.

Det är alltså inte Robin Hood (Sandra Holst) som är hjärnan bakom stråtrövarna utan han nya vän Sarah. Robin Hood tycks istället bli hennes verktyg till framgång.
Sarah är en av föreställningens viktigaste roller och Madeleine Långh axlar den med bravur. Hon leverera både repliker, ansiktsuttryck och gester med träffsäkerhet och humor som ofta lockar publiken till skratt.

Kjell Valtersson lockar också till skratt när han övertygande spelar den maktfullkomlige men löjlige prins John. Att gestalta en prins som gärna kryper på golvet för drottningens skull och med banala raggningsrepliker försöker charma unga flickor utan att bli pinsam är en konst. En konst Kjell Valtersson bemästrar.

Även om prins John är löjlig är det hans bestämmelser som ger folket i Nottingham och Sherwoodskogen problem. Problem som leder till många slag och hot om ond bråd död.
Legenden om Robin Hood är våldsam och våldet finns kvar i Esplanadteaterns uppsättning. Publiken får se många slag mellan Robin Hoods stråtrövare och sheriffens knektar. Slag som Robin Hood hela tiden genomför med beundransvärt ståtlig hållning.

Vad som inte är beundransvärt är det anmärkningsvärt stora antalet svordomar i inledningen av föreställningen. Svordomar förbättrar sällan en pjäs och ska användas med omsorg, i synnerhet när det är en familjeföreställning. Stor del av ensemblen bör nog också tänka på att tala tydligare för många gånger försvann ord i ett sluddrande mummel. Johan Rundkvist har regisserat uppsättningen som spelas av 23 skådespelare
som sammanlagt antar 30 roller.
Trots antalet skådespelare upplevs inte föreställningen särskilt rörig.
Kanske beror det på att man slopat onödig rekvisita och istället satsat på riktigt snygga kostymer. Det är Helen Teljer som gjort dem och hon förtjänar en stor eloge för arbetet.

Trots att det i måndags var premiär märktes inte mycket nerver.
Det syntes att skådespelarna hade roligt vilket också smittade av sig på publiken, särskilt barnen levde sig in handlingen. Och en engagerad publik är väl det bästa betyget man som skådespelare kan få?

Sandra Hultman
sandra.hultman@nlt.se
0510-89728

1435599_4.jpg
Prins John försöker charma drottningen spelad av Frida Eriksson. Kjell Valtersson som spelar den fjantige men otäcke prinsen övertygar i rollen och han lockar publiken att skratta många gånger. Torsten Kärrbrink spelar överförfriskad biskop och under föreställningens gång står han för många lustigheter. Robin Hood är en mycket stolt man och Sandra Holst spelar med imponerande högburet huvud hela föreställningen. En förställning som innehåller dramatik, hårda slagsmål och svallande kärlek. Till vänster står drottingen (Frida Eriksson), kapten Gisbourne (Curt Johansson), Spencer (Madeleine Hjelm) och längst ut Robin Hood och hans Marion (Frida Bergman).
1435599_3.jpg
1435599_0.jpg
Manus: David Wall
Regi: Johan Rundkvist
Kostym: Helen Teljer
Scenografi: Torsten Kärrbrink
Dekorsnickare/rekvisita/måleri: Anders Fridén
Ljus/ljud design: Torsten Kärrbrink
Ljus/ljud teknik: Philip Tigerberg
Skådespelare: Sandra Holst, Frida Bergman, Elisabeth Andersson, Emma Karlsson, Madeleine Långh, Helen Åberg, Elsa Nelson, Linnéa Christensen, Ulf Pettersson, Frida Eriksson, Torsten Kärrbrink, Kjell Valtersson, David Berggren, Curt Johansson, Madeleine Hjelm, Björn Fondén, Christine Florberger, Lars-Göran Nilsson, Anne Nilsson, Linnea Digerstedt, Johanna Svantesson, Sofia Rådberg och Christoffer Lundborg.
Mest läst