Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.
⇒ Om Personuppgiftspolicy och cookies

Beställ

Håll dig uppdaterad med NLT digitalt för 1 kr Fri tillgång till hela nlt.se i en månad

Vi måste ha bra och engagerade lärare

Nu har vi snart skolstart för våra barn och unga. Många börjar sitt första skolår med allt vad det innebär i drömmar och spänning.
Framtiden formas av föräldrar till våra barn men även lärarna i skolan har en viktig betydelse för framförallt kunskapsbyggandet. Skolan har ett ansvar att ta vara på varje enskilts barns möjligheter och utveckla det så långt det går. Skolperioden går inte i repris utan måste vara så bra som går för varje enskilt barn.

För att klara av att stötta och stimulera våra barn och unga i skolan måste vi ha bra och engagerade lärare. Detta är något vi generellt har idag men frågan är hur länge? För ett par generationer sedan valde elever med toppbetyg mellan att bli ingenjör, ekonom, läkare, jurist eller lärare. Så är det inte idag. Idag har vi inte mer sökande på lärarhögskolan än att alla får plats, det vill säga alla som söker får en plats på lärarhögskolan. Givetvis är flera av de sökande mycket kompetenta och framtidens topplärare men jag vågar säga att jag inte tror att alla blir det. Jag grundar mitt ställningstagande på motivation och framtidsvision. Att bli lärare är inte något man skall bli bara för att man kan komma in på lärarlinjen utan för att man planerat och önskat detta.

Varför är det inte fler som söker till lärarhögskolan? Jag tror att det är flera faktorer där lönen är en av de viktiga förutom arbetsmiljö och status.
När det gäller lönen så visar en rapport från Saco att du generellt har en högre livslön om du går ut i arbetslivet efter gymnasiet än om du högskoleutbildar dig till lärare.
Det är med andra ord ekonomiskt olönsamt att utbilda sig till lärare och givetvis påverkar även det när man som ung planerar sin framtid.
Skall vi vända detta så måste lärarlönerna höjas rejält.

Det är även viktigt att skolan i kommunala budgetfördelningar tillförs mer andel av den kommunala budgeten i annat fall kommer tyvärr ökade löner att innebära minskade lärare då man skall dela på tilldelade medel.
Folkpartiet kommer i höstens budgetarbete på riksnivå fortsätta att kämpa för mer pengar till skolreformen vilket innebär nya karriär och utvecklingsmöjligheter för lärarkåren. På lokal nivå i Lidköping kommer vi framöver att fortsätta propagera för att grundskolan skall få en större tilldelning av kommunens budget.

Pär Johnson
Folkpartiet

Mest läst